IPSO INLOOPHUIZEN


Een IPSO inloophuis biedt psychosociale zorg op maat aan mensen geraakt door kanker. Van (ex)patiënten tot naasten. Er wordt altijd individueel gekeken naar de behoefte van de gast.

 

Ondersteuning
De confrontatie met kanker leidt vaak tot veel vragen, verdriet en gevoelens van onmacht en angst. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend.

 

In 75 IPSO inloophuizen in Nederland kan iedereen die met kanker is geconfronteerd terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact of activiteiten gericht op ontspanning, verwerking en het (her)vinden van fysieke en mentale kracht en veerkracht.

Deze ondersteuning is nadrukkelijk niet alleen beschikbaar voor mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook voor mantelzorgers, familieleden en nabestaanden.

 

IPSO inloophuizen
Inloophuizen richten zich op alle niet-medische aspecten van kanker en stellen de kwaliteit van leven centraal. De bezoekers worden in een huiselijke omgeving welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van de ziekte is. Gasten kunnen er binnenlopen voor informatie, een luisterend oor, lotgenotencontact of deelname aan een ontspannende of creatieve activiteit. Veel inloophuizen bieden ook speciale ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen die met kanker zijn geconfronteerd.

In een aantal inloophuizen is gespecialiseerde therapeutische zorg beschikbaar, bijvoorbeeld van psychotherapeuten, psychologen, oedeemtherapeuten en fysiotherapeuten. Inloophuizen die deze zorg niet bieden, kunnen de bezoeker desgewenst doorverwijzen naar zorgverleners of maatschappelijke instanties die hierin kunnen voorzien.

 

Een bezoek aan een inloophuis is gratis. Een verwijsbrief is niet nodig, een afspraak maken evenmin. Naast een luisterend oor bieden inloophuizen:

Lotgenotencontact
Bewegen, ontspannen, verwennen
Creativiteit
Voorlichting & informatie
Evenementen
Therapeutische begeleiding
Workshops, cursussen en gespreksgroepen